Elefanttipaistia illalliseksi – elämänmuutoksen alkeet

Tiedättekö monta kertaa olen tehnyt elämänmuutoksen?

Lähes joka kerta, kun vuosi on vaihtunut, syksy on tullut tai rantaloma tai suuri juhla on ollut näköpiirissä.

Tiedättekö, miten elefantti syödään?

(Huomautan tässä vaiheessa, että olen kasvissyöjä, enkä kannata elefantin syömistä missään muodossa, porkkanaa sen olla pitää.)

Elefantti syödään pala kerrallaan. Ja se tarkoittaa sitä, että kun lähdetään tekemään jotakin isoa, valtavaa, massiivista (valitse oma sanaan ”iso” viittaava adjektiivisi), se tehdään yksi juttu kerrallaan.

Eli jos olet ns. ”päästänyt itsesi huonoon kuntoon” ja menoa on jatkunut vuosia tai vuosikymmeniä ja eräänä päivänä päätät viimein ”ryhdistäytyä ja pistää itsesi taas kuntoon”, vaikuttaako tämä mahdolliselta toimintamallilta, jota saattaisit noudattaa:

Mun uuden vuoden lupaukset

  1. Nyt loppui syöminen! En syö enää mitään epäterveellistä. En mitään. En syö karkkia, suklaata, pullaa tai ranskalaisia. Pizzalle näytän pitkää nenää ja keskisormi heiluu kohti kahviloiden kakkuvitriinejä!
  2. Alan liikkua viisi kertaa viikossa ja kahtena vapaapäivänä käyn kävelylenkeillä ja venyttelen ainakin tunnin television edessä.
  3. Alan pyöräillä töihin tai jos se ei muka jostain syystä ole mahdollista, seison bussissa koko matkan ajan ja jään aiemmalla pysäkillä pois.
  4. Kuljen aina portaat joka paikkaan, vaikka joutuisin menemään 50. kerrokseen ja mulla olisi 40 kilon rinkka selässä.
  5. Hankin salikortin ja kalleimmat salivaatteet ja menen salille huhkimaan netistä saadulla ohjelmalla.

Tässä ihan vain muutama lupaus, joita minä olen vannonut noudattavani.

En halua pilata loppuratkaisua niiltä, jotka eivät ole koskaan näin toimineet, mutta itse ainakin epäonnistuin mahtavasti. Spoiler alert tässä vaiheessa, jos et halua tietää, mitä tapahtui.

Kuinkas sitten kävikään?

  1. Viimeistään kolmannen päivän kohdalla dieetin aloittamisesta alkaa tehdä mieli aivan kaikkea. Myös sellaista, mitä en edes himoinnut aiemmin. Hei! Älä ajattele punaista elefanttia. ÄLÄ AJATTELE PUNAISTA ELEFANTTIA! ÄLÄ AJATTELE SITÄ! EI PUNAISELLE ELEFANTILLE! ÄLÄ AJATTELE PUNAISTA ELEFANTTIA! Ajatteletko punaista elefanttia? Niin minäkin. Se on kirkkaanpunainen ja ajaa pyörällä. Tarinan opetus on, että me ajattelemme sitä, mitä kiellämme itseltämme.
  2. Vaikka liikuntamäärä täyttyikin (koska olen aina, myös pyöreämpinä päivinäni, liikkunut paljon), en venytellyt, enkä pitänyt huolta liikkuvuudesta, joten minulle alkoi tulla kremppoja ja pieniä loukkaantumisia, jotka viimein veivät kokonaan halun urheilla. Aloitin aivan liian raskaasti. Krempat ja jatkuva kiire salille tai treeniin, vaikka kroppa vaati lepoa, aiheuttivat sen, että treeni alkoi tuntua pakolliselta pahalta ja ilo liikunnasta katosi kokonaan.
  3. Pyöräilin töihin, se oli kamalaa. No, pyörä oli vanha rotisko, mutta tekemistä oli myös sillä, että kun pitkän tauon jälkeen polkee 10 kilometriä vastatuuleen ja puuskuttaa vielä lounasaikaan, pyörä jää kellariin mahdollisia mukavampia, lyhyempiä matkoja varten. (Siellä se on edelleen, haavat ovat vielä liian tuoreet.) Lisäksi olin niin väsynyt kaikesta urheilusta, että en todellakaan halunnut seistä eli kökötin bussimatkat istuen enkä taatusti hypännyt edeltävällä pysäkillä pois.
  4. En jaksanut kulkea portaita. En vaan jaksanut, ei huvittanut. Oli niin paljon kaikkea muutakin, mitä olin luvannut tehdä.
  5. Salikortin hankkimisen jälkeen meni oikeasti vuosi ennen kuin uskaltauduin salille ohjattuun jumppaan.

 

Yritin muuttaa liian paljon liian nopeasti. Ihmisluonto kun usein on vähän sellainen, että kun se päättää tehdä jotain, se tehdään kaikki tai ei mitään -asenteella.

Jos elintavoissa on paljon korjattavaa, on oma elämä helpompi muuttaa yksi asia kerrallaan, jolloin sitä antaa itselleen myös isomman mahdollisuuden onnistua kuin jos muuttaisi liian paljon liian nopeasti eli yrittäisi hotkaista sen elefantin kokonaisena.

Miten tämä konkreettisesti tehdään, siitä lisää ensi viikolla.

Hyvää uuden vuoden alkua!

Hanna

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s