Miksi laihduttaminen on maratonimatka eikä sadan metrin sprintti?

Tiedättekö, mikä on hienoa television laihdutusohjelmissa? Nyt tarkoitan niitä laihdutusohjelmia, joissa ruokavalio koostuu jauhelihasta, raejuustosta, rahkasta, ja makeutusaineista ja joissa treeni on kovaa ja koko ajan puuskutetaan, ruoka pitää punnita ja aamuaerobisille mennään vaikkei millään jaksaisi.

Hienoa niissä on se, että tuloksia tulee. Saadaan hyvää televisio-ohjelmaa. Näytetään, että kurilla ja tehokkuudella päästään ihan halvatun pitkälle.

Sitä ei näytetä, mitä tapahtuu, kun kuvaukset ovat ohi ja ihmisen pitäisi tulla toimeen omillaan.

Jenkeissä tehtiin kuusivuotinen tutkimus Suurin pudottaja (Biggest Loser) -ohjelman laihduttajista ja siitä, miksi paino tuli laihdutuksen jälkeen takaisin. Syynä tähän on se, että nopea ja raju laihdutus aiheuttaa häiriöitä sekä aineenvaihduntaan että leptiini-hormonin tuotantoon elimistössä. Leptiini säätelee ruokahalua.

Vielä ollessaan ylipainoisia Biggest Loser -kilpailijoiden aineenvaihdunta oli normaalitasolla. Rankan laihdutusrupeaman jälkeen kilpailijoiden kehot olivat selkokielellä sanottuna kuitenkin niin sekaisin, että kilpailijat joutuvat syömään loppuelämänsä vähemmän kuin samanpainoiset kaverinsa, jos haluvat välttää lihomisen. Miettikääpä sitä. Loppuelämä? Miehesi, tyttöystäväsi, paras kaverisi, äitisi, kuka tahansa joka painaa saman verran kuin sinä, voi syödä yhden kotiruokalounaan verran (458 kaloria) enemmän päivässä kuin sinä ja olla lihomatta.

New York Timesin alkuperäinen artikkeli luettavissa tästä: http://www.nytimes.com/2016/05/02/health/biggest-loser-weight-loss.html?_r=0

Toki elimistön saamiseksi näin sekaisin pitää asioita tehdä pitkään väärin. Mutta tästä voi tehdä päätelmiä siitä, miten meidän pitäisi laihduttaa.

Vaikkei edes huomioitaisi sitä, miten raju laihduttaminen vaikuttaa kehoon, voitaisiin puhua siitä, miten näin kokonaisvaltaiset ja rajut muutokset vaikuttavat henkisesti. Kun puhutaan ylipainosta, liikkumattomuudesta ja huonoista elintavoista, ei olla sprinttimatkalla. Siinä on kyseessä koko elämän mittainen maratoni. Muistatte ehkä, että elefantti syödään paloissa.

Tähän palataan vielä useasti tämän vuoden aikana!

Hanna

 

2 thoughts on “Miksi laihduttaminen on maratonimatka eikä sadan metrin sprintti?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s