Onks motivaatiota näkyny?

 

Jos koko ajan pitää potkia itseään johonkin, onko vika motivaation puutteessa vai siinä, että tekee vääriä asioita?

Liikunnan(kin) pitäisi palkita

Mietipä tilannetta, jossa joudut joka aamu heräämään työpaikalle, johon et haluaisi mennä, mutta sinun on pakko, koska siitä saa rahaa. Raha on ainut motivaattorisi, mutta koska sellainen sentään löytyy (oli se kuinka huono tahansa), nouset sängystä, peset hampaat ja menet töihin. Entä jos joutuisit joka aamu heräämään johonkin, mihin et halua mennä eikä siitä maksettaisi sinulle mitään, jolloin sinulla ei olisi minkäänlaista motivaattoria? Kuinka kauan jatkaisit? Et varmaankaan kovin kauan.

Sama juttu on liikunnassa. Jos menet hammasta purren salille vain siksi, että ”salille nyt vaan pitää mennä”, ei homma ole kovin kestävällä pohjalla eikä sellainen toiminta voi jatkua pitkään. Jos teet mitä tahansa asiaa, josta et saa minkäänlaista palkintoa mutta teet sitä ”koska on pakko”, et jaksa kovin kauan. Väsytät sekä mielesi että kehosi.

Mutta jos pidät siitä mitä teet, esimerkiksi juoksemisesta, et taatusti anna kylmän sään, rankkasateen tai pitkän päivän estää sinua lähtemästä juoksulenkille. Sinun vain pitää löytää ”oma juoksusi”, se laji, josta saat palkinnon hyvän olon muodossa.

Kokeile, kokeile, kokeile!

Saatat miettiä, että et pidä mistään liikunnasta ja niinhän se voi ollakin. Tai sitten vain et ole löytänyt ”sitä oikeaa”. Ja jos et yhtään tiedä mikä ”se oikea” voisi olla, kokeile! Ole niin kuin lapsi ja tunnustele, ihmettele, kokeile, harjoittele. Ja kokeile useamman kerran. Ensimmäinen kerta missä tahansa asiassa menee aina vähän kokeillessa ja säätäessä, toisella kertaa on jo vähän varmempi, mutta silti pitää vielä muistella asioita. Ja siitä se sitten lähtee ja helpottuu kolmannen kerran jälkeen. Ja siinä viidennen, kuudennen kerran kohdalla ehkä jo näet, miltä homma tuntuu ja haluatko enää jatkaa. Ja jos et halua, et ole hävinnyt mitään, olet vain kokemusta rikkaampi. Pahimmassakin tapauksessa olet voinut oppia itsestäsi lisää, eikä se ole koskaan huono asia.

Miten motivaatio pysyy yllä?

Motivaatiota pidetään yllä niin, että jäädään aina vähän kaipaamaan lisää. Eli siksi aloitetaan varovaisemmin, eikä sohvalta hyökätä liikkumaan seitsemänä päivänä viikossa. Aloitetaan yhdellä kerralla viikossa, kunnes ehkä tulee tunne, että ”ei hitto, tekisi mieli mennä lenkille sunnuntain lisäksi tiistaina”. Ja sitten toimitaan niin.

Eikä mihinkään treenirutiiniin tarvitse jäädä jumiin! Jonain kuukautena saatat olla innostunut käymään salilla, toisena taas tuntuu siltä että kävely olisi mukavampaa, kun on aurinkoinen ilma ja sisätreeni ei houkuta pitkien talvikuukausien jälkeen. Tärkeintä on, että liikut itsellesi mieluisalla tavalla niin, että kuuntelet itseäsi ja liikunnasta tulee säännöllistä, etkä tarvitse siihen enää sen kummempaa motivointia. Siitä tulee vain yksi osa elämääsi.

Tämän kuvan myötä hyvää viikonloppua!

Hanna

motivaatio

3 thoughts on “Onks motivaatiota näkyny?

  1. Hyvä kirjoitus! Itselläni suurin ongelma motivaation kanssa on, ettei se pysy yllä kovin pitkään. Aina kun treenaaminen katkeaa johonkin hetkeksi (esim. flunssaan tai muuhun pikku kremppaan), en sen jälkeen enää ikään kuin muista, että harrastin liikuntaa. Olen jo ehtinyt tottua löhöilyyn ja menee hyvä tovi ennen kuin tajuan, että olen jo parantunut treenikuntoon, mutta en vain ole muistanut jatkaa sitä. 😀

    Tykkää

    1. Ymmärrän hyvin! 😀 Se on tosiaan hankalaa, flunssan tai pitkän loman jälkeen on välillä ihan hirveän vaikeata palata vanhaan! Mutta ehkä silloin voisikin olla taas hyvä tilaisuus kokeilla jotain uutta? 😀 Tai lähtee ihan pienin askelin taas liikkeelle, vaikkapa kevyelle kävelylle vartiksi kun flunssan pahin osuus on ohi. 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s