Kun kaikki muu menee pieleen, hengitä

Oman hengityksensä saa hienosti sekaisin vain ajattelemalla. Tai niin ainakin itselleni käy! Tuskastuttavaa! Hengitys on kuitenkin maailman luonnollisin tapa rauhoittua, rentoutua ja palata tähän hetkeen. Siihen on syynsä, että meditaatioharjoituksissa seurataan omaa hengitystä, sen liikettä sisään kehoon ja taas takaisin ulos. Esimerkiksi joogassa asennot (asanat) tehdään hengityksen tahdissa, mikä sekin on omanlaistansa meditaatiota. Stressaantuneen tai jännittyneen mielen saa parhaiten rauhoittumaan keskittymällä hengittämiseen. Kun mieli ja keho ovat jännittyneet ja kireät, hengitys voi olla pinnallista, mikä ruokkii jännitystä ja kireyttä vielä lisää. Hengityksen tietoinen syventäminen rauhoittaa mieltä ja kehoa, se ikäänkuin kertoo että nyt ei ole mitään hätää, kaikki on hyvin, voidaan ottaa ihan rauhassa.

Vuorosierainhengitys

Jos hengittäminen tuntuu hankalalta tai haluat juurruttaa itsesi tähän hetkeen,  kannattaa kokeilla vuorosierainhengitystä.

Klikkaa rauhoittavan hengityksen oppeihin tästä!

Tuossa linkissä opetettu vuorosierainhengitys saattaa tuntua aluksi hankalalta. Siis mikä sormi ja kummalle sieraimelle eikä koordinaatio toimi ollenkaan ja tämähän on kaukana rentouttavasta! Jos linkin ohjeet ovat täysin mahdottomat toteuttaa, kokeile seuraavaa helpotettua (mutta silti rentouttavaa) hengitystekniikkaa:

  1. Asetu mukavaan asentoon risti-istuntaan tai istu vaikkapa tuolille selkä suorana. Pidä kädet esim. reisillä tai mihin ne luonnollisesti menevät.
  2. Sulje silmäsi.
  3. Kuvittele hengittäväsi sisään vasemmasta sieraimesta ja kuvittele hengittäväsi ulos oikeasta sieraimesta. Vedä sen jälkeen henkeä oikeasta sieraimesta ja hengitä ulos vasemmasta. (Toki hengität molempien sieraimien kanssa, mutta tällä tavalla saat hyvin vaeltelevan mielen keskittymään siihen hengittämiseen.)
  4. Jatka näin niin pitkään kuin hyvältä tuntuu.

Varsinaisessa vuorosierainhengityksessä ”lepovuorossa” oleva sierain suljetaan sormilla, mutta jos se tuntuu vaikealta, jätä sormet pois ja treenaa ensin ilman!

Hyviä hengittelyhetkiä!

Hanna

2 thoughts on “Kun kaikki muu menee pieleen, hengitä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s