Älä anna nukkumaanmenoajan pilata Netflix-maratoniasi

Kuinka moni on kuullut sen, että ennen nukkumaanmenoa pitäisi sulkea tietokoneet, tabletit ja puhelimet, koska näytön sininen valo tekee hallaa nukkumiselle? No, jos et ollut kuullut, nyt kuulet: jos luet tätä sängyssä ja haluat kohta nukahtaa, laske puhelin kädestäsi, nyt.

No ei kai, lue nyt tämä loppuun ensin kuitenkin.

Näytön sininen valo

Elektronisten laitteiden sininen valo antaa ihmiselle viestin siitä, että ei ole nukkumaanmenoaika. Ja kun aivot ajattelevat näin, ei elimistössä ala erittyä nukahtamiseen tarvittavaa hormonia eli melatoniinia. Mitäs sitten tapahtuu? No minä ainakin pyörin sängyssä ja mietin elämää ja sitä, kuinka on nyt taas saakeli kumma, kun ei saa unta.

Mitä asialle sitten voi tehdä? Lämmin kylpy, viileä huone, rauhallinen puuhastelu ennen unia… Toki, mutta nuokaan neuvot eivät poista sitä sinisen valon ongelmaa! Itse ainakin tykkään katsoa Netflixiä (enkä varmasti ole ainut) viimeisenä asiana ennen nukahtamista ja monesti kirjoittelen blogiakin iltaisin. En todellakaan suostu sammuttamaan läppäriä ja puhelinta auringonlaskun aikaan ja siirtyä tuijottamaan kynttilänvaloa! Onneksi avun tähän modernin ihmisen tuskallisimpaan ongelmaan tuovat sovellukset ja tietokone-ohjelmat, jotka muuttavat näytön sävyn punertavammaksi.

netflix-nukkuminen
Ihmiselämän suurimpia kysymyksiä: nukkua vai katsoa vielä seuraava jakso?

Twilight, f.lux

Minulla on käytössä Android-puhelin, johon latasin sovelluskaupasta sovelluksen nimeltä Twilight. Twilightin voi pitää käynnissä puhelimen taustalla koko päivän (akunkulutuksessa en ole huomannut mitään isoa eroa) tai sen voi laittaa päälle, kun muistaa/siltä tuntuu. Ideana on se, että sovellus määrittelee sijaintisi perusteella auringonlaskun- ja nousun, jolloin auringon laskiessa se muuntaa puhelimen näytön punertavaksi. Vähemmän kirkkautta, vähemmän sinistä, reippaammin melatoniinia, paremmat unet! Ja aamulla auringon noustua näyttö on taas tavallisen kirkas.

Läppärissä käytän ohjelmaa nimeltä f.lux, joka toimii samalla periaatteella kuin Twilight: f.lux määrittelee sijainnin perusteella auringon nousun ja laskun ja värjää näytön punertavaksi.

Twilightia ei iOS-laitteille valitettavasti saa, mutta tutkin asiaa ja ainakin f.lux pitäisi olla tarjolla iPhonelle ja iPadille Applen kaupasta. Vastaavia sovelluksia pitäisi kuitenkin olla muitakin, joten kannattaa löytää se, joka itselle sopii.

Huomioitavaa on se, että jos Twilightia pitää koko ajan taustalla päällä, sovellus alkaa itsestään värjätä tiettynä aikana näyttöä punertavammaksi. Näillä leveysasteilla se alkaa tähän aikaan vuodesta tapahtua jo neljän aikaan, joten jos punapigmenttisyys häiritsee, voi sovelluksen toiminnan keskeyttää ja käynnistää manuaalisesti pari tuntia ennen uniaikaa. Myös f.lux antaa mahdollisuuden poistaa läppärin näytöltä punasävyn, jos joutuu tekemään illalla hommia, joissa todellisuudesta poikkeava väri tuottaa ongelmia (esim. shoppailee vaatteita nettikaupassa ja haluaa varmistua valitsemiensa vaatteiden väristä 😉 ).

f.luxin saa ilmaiseksi tästä klikkaamalla.

Muista kuitenkin, että näiden sovellusten tarkoitus ei ole antaa mahdollisuutta vielä pidempään valvomiseen (vaikka otsikko näin väittäisikin). Menkää ihmiset ajoissa nukkumaan! (Mutta katsokaa sitä ennen pari jaksoa tai päivittäkää somea, kunhan teette sen punaisten lasien läpi.)

Kauniita unia!

Hanna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s