Menkat ja treenaaminen

Tuli tässä mieleen aihe, josta näkee kirjoitettavan kohtuullisen paljon: kuukautiset ja niiden aikana treenaaminen. Yleensä puhutaan siitä, että liikunta auttaa luontaisesti kuukautiskivuissa ja saattaa auttaa esim. pms-oireita parantamalla mielialaa. Missään ei kuitenkaan puhuta siitä, voivatko kuukautiset ihan oikeasti olla este treenaamiselle.

Kun opiskelin personal traineriksi, eräs kouluttajamme esitti meille kysymyksen: ”Kuvitelkaa, että teillä on naisasiakas, siis nimenomaan naisasiakas. Onko jotakin, mitä pitäisi erityisesti ottaa huomioon treenien suunnittelussa, kun kyseessä on nainen.” Vastauksena oli äimistynyt hiljaisuus ja varovaisia ajatuksia siitä, voisiko menkoilla olla jotain tekemistä vastauksen kanssa. Kyllä oli.

Vaikka ei meistä kukaan ollut sitä näkökulmaa ennen ajatellut. Ainahan kaikkialla puhutaan vain siitä, kuinka kuukautistenkin aikana kannattaa, pitää ja saa treenata! En ollut koskaan, ikinä, kuuna kullanvalkeana kuullut siitä, että menkat voisivat olla este – tai ainakin hidaste – treenaamiselle! What. The. Hell.

Kengät
Lähde siinä sitten treenaamaan, kun maalarit ovat punaisine maaleineen valmiina! (Kuva Pexels)

Hormonien vaikutus

Kuukautiskierron eri vaiheissa tapahtuvat hormonaaliset muutokset vaikuttavat niin, että lihasten ja nivelsiteiden voima hiukan heikkenee kun kierron loppu lähestyy. Kohdunkaula aukeaa, jotta kuukautisvuodolla olisi tilaa poistua, ja se taas löysyttää lantion seudun ja alaselän nivelsiteitä.

Hormonit siis ihan oikeasti vaikuttavat siihen, missä kunnossa meidän kroppamme ovat tietyssä vaiheessa kuukautiskiertoa.

Mitä kannattaa huomioida?

No, menkat eivät ole este treenaamiselle, mutta tätä seuraa iso MUTTA. Kun alavatsassa- ja selässä ei välttämättä ole samaa tukea kuin normaalisti, voi esim. isoilla painoilla kyykkääminen johtaa loukkaantumisiin. Kaikki liikkeet, jotka vaativat hyvän keskivartalon tuen, voi olla parempi jättää menkkojen jälkeisiin päiviin  tai jos niitä kaikesta varoittelusta huolimatta tekee, niin kannattaa ainakin keskittyä kunnolla korsettiin ja sen tuettuna pitämiseen. Mitään ennätyspainoja syväkyykyissä ei kuitenkaan kannata hakea ja jopa joogassa lankusta alaspäin katsovaan koiraan siirtymisessä kannattaa ehkä välissä mennä nelin kontin ja siirtyä siitä sitten koiraan.

Erityisesti alaselkävaivaisten tulee huomoida menkka-aika treenamisessaan!

Lankku
Lankut kannattaa tehdä tosi varovaisesti menkkojen aikana. (Kuva Pixabay)

Menkat siis eivät ole este treenaamiselle, mutta ne kannattaa huomioida. Jos ei ole tähän asti ollut ongelmia, hyvä niin, mutta pieni varovaisuus ei koskaan ole pahasta. Ainakin asia kannattaa pitää mielessä!

Tällaista tänään. Mukavaa viikkoa kaikille!

Hanna

3 thoughts on “Menkat ja treenaaminen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s