Akupunktiolla ja kuivakuppauksella eroon selkäkivuista

Notkoselkä ja selkäkipu

Olen kärsinyt alaselkävaivoista viitisentoista vuotta eli noin puolet elämästäni. Kivuilleni on yksi aika selkeä syy: notkoselkä. Voi olla tosin muitakin vaikuttavia osatekijöitä, esim. heikot syvät vatsalihakset, jotka eivät toimi oikealla tavalla, jalkapohjien virheasento ja krooninen stressi (viimeiset pari vuotta), mutta ehkä suurin ongelma on tuo notkoselkä, joka saa meikäläisen selän välillä niin kipeäksi, että en näe pelkästään tähtiä, näen kokonaisia universumeja.

Ehkä voisin joskus kirjoittaa siitä, mitä kaikkea olen selkäkipujeni hoitamiseksi kokeillut, mutta siitä tulisi ihan liian pitkä postaus. Tällä kertaa haluan kertoa akupunktiosta ja kuivakuppauksesta, joita kävin testaamassa maalis- ja huhtikuun aikana yhteensä kahdeksan kertaa, kerran viikossa.

Akupunktio on melko kallis tapa hoitaa selkää. Burana tulisi halvemmaksi, mutta kun tarkoitus on saada selkä kuntoon ihan oikeasti, en halua käyttää särkylääkkeitä vaan saada kropan toimimaan niin kuin sen pitäisi. Tai ainakin vähän enemmän niin kuin sen pitäisi.

Kokemuksia akupunktiosta ja kuivakuppauksesta

Vastaanotto oli täysin toisenlainen kuin missään toisella hierojan, osteopaatin tai lääkärin vastaanotolla; akupunktiohoitaja, kiinalaisen lääketieteen tohtori, Dong Jia kysyi mihin sattui ja teki muutamassa minuutissa päätöksen, mitä pitäisi tehdä.

Pääsin makaamaan hoitopöydälle vaatteet päällä (ihanaa, kerrankin ei tarvinnut makoilla rintsikoissa ja alushousuissa). Paitani helmaa vain nostettiin hiukan sivuun ja tämän jälkeen selkääni tökittiin akupunktioneuloja, jotka eivät tuntuneet sen kummemilta kuin jos vahingossa tökkää itseään sormeen nuppineulalla. Kipua ei siis tuntunut vaan tuntui vain pieni pisto. (Tähän huomautus, että neljännestä kerrasta eteenpäin muutama tökkäisy sitten ihan tuntuikin. Tämän opin johtuvan siitä, että alueen verenkierto on parantunut ja siksi tuntoaisti on herkempi.)

Hoitaja jätti minut makoilemaan hoitopöydälle neulat selässä ja siinä ihanan rentouttavia luontoääniä kuunnellessani aloin pikkuhiljaa rentoutua. Alun jälkeen neulat eivät tuntuneet enää miltään ja olinkin ensin hiukan pettynyt. Missä luvattu onni ja valaistuminen?! Missä hyvänolon tunne?! Minut on petetty! Kunnes sieltä se pikkuhiljaa hiipi: ihana, taivaallinen lämpö, joka levisi hitaasti pakaroihin ja yläselkään. Tuntui samalta kun lapsena, kun painoin selkäni vasten juuri lämmitettyä leivinuunia. Rentouduin lopulta niin, että meinasin nukahtaa. Juuri sillä hetkellä, kun suusta meinasi pudota kuolatippa, hätkähdin hereille. Huh.

Mutta tätä ihanaa, levollista hetkeä seurasi uudenlainen kidutusmuoto, josta en onneksi vielä tässä vaiheessa tiennyt mitään: kuivakuppaus. Ai perhana. Täysi zen muuttui sotatantereeksi, kun minulle iskettiin selkään kuusi kuppia. (Huomautuksena, että kuivakuppaus ei ole märkäkuppausta eli siinä ei imetä verta pois.)

Michael Phelps kupattavana
Jenkkien huippu-uimari Michael Phelps on yksi esimerkki urheilijoista, jotka ovat tukeutuneet kuivakuppaukseen särkylääkkeiden sijasta. Kuvassa näkyy myös mustelmat, joita kuppien jäljiltä ihoon jää. (Kuva Nutreats)

Kun äsken olin maannut lähellä nirvanaa ja tuntenut ihanan eteerisen lämmön, yhtäkkiä se oli vaihtunut tunteeseen, joka muistuttaa todennäköisesti sitä, kun joku talloo selän päällä työkengillä. (Toki kukaan ei – onneksi – ole koskaan tallonut selkääni työkengillä tai muillakaan, mutta joltakin sen suuntaiselta voisin kuppauksen alkuvaiheen kuvitella tuntuvan.) No, eihän sitäkään kipua onneksi kauan kestänyt. Pikkuhiljaa tuntui siltä, että jopa niiden helkutin kuppien kanssa pystyi vaipumaan, jos nyt ei aivan samanlaiseen nirvanaan kuin akupunktioneulojen kanssa, niin ainakin jonkinlaiseen horteeseen. Ihaninta oli kuitenkin, kun kupit otettiin pois ja tuntui siltä, että nahkat palaavat oikealle paikalleen.

Lopuksi sain vielä hieronnan, joka ei muistuttanut perinteistä hierontaa. Hieronta keskittyi enemmän nikamiin ja oli huomattavasti hellemmän tuntuista kuin ne hieronnat, joissa minä olen ollut (lue: huutaa kuin pistetty sika niin että varmasti kaikki kuulevat).

Olotila akupunktion ja kuppauksen jälkeen

Kun nousin hoitopöydältä, tuntui että jotain oli tapahtunut. Pyörrytti, huimasi, heikotti ja oksetti. Hoitaja kertoi sen johtuvan siitä, että veri alkaa yhtäkkiä kiertää paremmin kuin ennen, mistä seuraa huimausta. Pari tuntia akupunktion ja kuppauksen jälkeen killuin omituisessa horteessa, väsytti ja oli ihanan lämmin. Kun horros meni ohi, tuli tilalle äkillinen reipastuminen, jota seurasi hyvin nukuttu yö.

Todisteena kuppauksesta selkääni koristivat vajaan viikon näin komeat merkit:

Kuivakuppaus jäljet
Tässä nyt eivät näy kaikki jäljet, koska osa on jäänyt vyötärönauhan alle (enkä kokenut tarpeelliseksi näyttää pakaroitani). Kuva Hanna Jämsenius

Toisella kerralla sitten ei enää huimannutkaan niin paljon ja osasin jo varautua kuppauksen alun epämukavuuteen. Kolmannella kerralla rentouduin akupunktiovaiheessa niin hyvin, että ihan oikeasti nukahdin. Hätkähdin hereille, kun minut tultiin herättämään.

Kauan meni ja mitä maksoi?

Selkäni oikuttelun hoitamiseen vaadittiin kahdeksan hoitokertaa. Näin voi olla, jos vaiva on päässyt kroonistumaan. Dong Jia sanoi, että selässäni on todella, todella, todella huono verenkierto, joka johtuu notkoselästäni.

Lysti ei ole ilmaista, 70 euroa kerralta tuntui aika pahalta, mutta oman terveyden kanssa ei mikään summa kai ole liikaa.

Kuppausjälkien värierot

Mitä tummempi väri, sitä huonompi verenkierto, näin asia menee yksinkertaistetusti. Tavoitteena on saada mustelmat tietyn värisiksi, mikä tarkoittaa sitä että verenkierto alueella on normalisoitunut. Jos vaiva on akuutti, voi muutamakin kerta riittää, mutta jos se on päässyt kroonistumaan, voi akupunktiossa/kuppauksessa joutua käymään viidestä kymmeneen kertaan.

Hoitokertojen lisääntyessä sain selkääni myös lisää akupunktioneuloja ja kuppeja. Eli ensin aloitetaan aika kevyesti ja sitten lisätään kierroksia.

Kuppausjäljet viidennen hoitokerran jälkeen

Tässä kuva selästäni viidennen hoitokerran jälkeen (miksi aina samat housut, kysynpähän vaan). Tästä näkee, että esim. eniten oikealla oleva jälki on paljon tummempi kuin esim. vasemmalla oleva. Nämä värierot kertovat juuri siitä, missä kohtaa verenkierto on heikoimmillaan. Tästä myös huomaa sen, että jälkiä on huomattavasti enemmän kuin ensimmäisen kerran jälkeen. Kuva Hanna Jämsenius

Oliko akupunktiosta ja kuppauksesta mitään iloa?

Kun ihmisen sanotaan olevan niin vanha kuin hänen selkänsä on, niin itselläni on tainnut keski-ikä jäädä kokonaan väliin ja olen suoraan siirtynyt junnusta seniorivaiheeseen. Nyt tuntuu siltä, että sain selälle jonkinlaisen ”nuorennusleikkauksen”.

Selkäni on tuntunut akupunktion ja kuppauksen jäljiltä huomattavasti paremmalta, se on vähemmän jäykkä, se ei ole kipeä ja esim. aamulla sängystä nousu onnistuu helposti. Selkäni ei myöskään ole niin jumissa kuin ennen, jos olen unohtunut istumaan pidemmäksi aikaa.

Mihin muuhun akupunktio auttaa?

Akupunktio auttaa moneen vaivaan: migreeniin, vatsakipuihin, unettomuuteen, selkäkipuihin, ruuansulatusvaivoihin jne. Sen on väitetty jopa auttavan selluliitin poistossa ja laihduttamisessa. Itse nyt hoitoja kokeilleena voin sanoa, että selkäkipujen hoidossa akupunktio on ihan oikeasti loistava apu. (Lisäbonuksena huomasin menkkakipujen vähentyneen huomattavasti. Tutkin asiaa netistä ja vaikutuksen pitäisi säilyä kuutisen kuukautta.)

Jos siis esim. selkä vaivaa, kannattaa käydä asiansa osaavalla akupunktiohoitajalla! Vaivan hoitaminen heti alkuvaiheessa tulee varmasti halvemmaksi kuin odottamalla.

Mukavaa viikkoa!

Hanna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s